Kockázati életbiztosítás

Legtöbbünk számára családunk anyagi biztonsága elsődleges szempont. Egy családfenntartó elvesztése – a lelki megrázkódtatásról nem is beszélve – még a legstabilabb anyagi háttérrel rendelkező háztartásokban is komoly kihívásokkal szembesíti a hátramaradottakat. A mindennapi megélhetést, az esetleges hitelek további törlesztését, illetve a jövőbeli komolyabb kiadásokat (autóvásárlás, felújítás, gyermekek továbbtanulása, stb.) ugyanis egyetlen jövedelemből leszünk kénytelenek megoldani, amely sok esetben életszínvonalbeli csökkenéshez, de akár teljes anyagi csődhöz is vezethet.

 A kockázati életbiztosítások akkor fizetnek, ha a baj bekövetkezik: a biztosított tartam alatti halála esetén a megjelölt biztosítási összeget fizeti ki a kedvezményezett(ek) részére, amelynek révén családunk hosszú távon is meg tudja őrizni anyagi biztonságát. A bármely okú haláleseten túl a kiegészítő biztosítások választásával a különböző betegségekből vagy balesetből fakadó egyéb (és nem csak haláleseti) kockázatokat is lefedhetjük. Ezek jellemzően a baleseti halál, a baleseti vagy bármely okú rokkantság, a csonttörés, a kritikus betegség, illetve a baleseti vagy bármely okú kórházi napi térítés és -műtéti térítés. 

A kockázati életbiztosítás azonban megtakarítási elemmel nem rendelkezik, vagyis csak a káresemény bekövetkezte esetén fizet, lejáratkor pedig kifizetés nélkül megszűnik.